Ia - o mostenire ce nu trebuie lasata sa isi piarda sensul
2 Sep. 2020
Ia - o mostenire ce nu trebuie lasata sa isi piarda sensul
Piesa centrala a portului popular, ia este acea piesa vestimentara ce vorbeste despre identitatea romaneasca.
Cu o croiala simpla, confectionata din panza alba, bumbac sau in, ia este o camasa traditionala romaneasca purtata de femei, din diverse regiuni ale tarii, si care se distinge nu doar prin motive ci si prin tehnici de decorare a iei, transmise de la o generatie la alta.
Impodobita cu broderii si margele pe maneci si la gat, ia reflecta toata dragostea si mestesugul celei care a lucrat-o, cu maiestrie, rabdare si pasiune. Culorile folosite la brodarea iei denotau statutul femeii. Astfel, cele casatorite si cele in varsta purtau doar modele de croiala mai modeste si culori mai temperate. Cele tinere aveau voie sa poarte culori deschise si aprinse pentru a atrage petitori.
Povestea spune ca odinioara, femeile aveau ii pentru diferite ocazii: unele de biserica, altele de hora, iar altele care se regaseau in vestimentatia zilnica. Sa nu mai vorbim de lazile de zestre, pline cu ii, pentru fiicele ce urmau sa se casatoreasca…
Muzeografii spun ca in zilele noastre, din ce in ce mai multe femei se intorc la origini si poarta din nou iile ca o forma de respect pentru traditiile romanesti. In prezent, ia romaneasca a ajuns sa fie purtata nu doar cu ocazia anumitor sarbatori traditionale, de catre interpretii de muzica populara sau doar la diverse targuri traditionale, ci ia a devenit o piesa de vestimentatie moderna pe care o vedem la televizor, pe strada, peste tot, purtata cu mandrie nu doar de romancele noastre, aceasta fiind regasita si peste hotare, purtata fiind de la oameni simpli la celebritati, completand cu success orice tinuta, in orice anotimp.
Faima iei romanesti a inceput sa prinda contur dincolo de hotarele tarii, odata cu turneul efectuat de Regina Maria, in Statele Unite ale Americii, in anul 1926. Datorita Reginei Maria, aceasta camasa a devenit un adevarat etalon vestimentar pentru toate femeile din aristocratia romaneasca, fiind purtata cu drag atat de Principesa Ileana, cat si de Principesa Elena. De atunci si pana in prezent, ia a devenit o adevarata vedeta atat pe plan national cat si international, constituind o valoroasa sursa de inspiratie pentru creatiile vestimentare, ale celebrilor designeri din lumea intreaba cat si pentru brandurile de moda.
Fiind de drept mostenitorii acestei camasi cu altita, avem o responsabilitate enorma fata de cei care au creat-o si infrumusetat-o: aceea de a nu o lasa sa se piarda sau, mai bine spus, sa nu isi piarda insusi sensul, fiind parte a portului popular romanesc cu care romanii de pretutindeni se identifica in cel mai autentic mod.
Constientizand aceasta indatorire, magazinul de artizanat La Romani a demarat un proiect de promovare a valorilor, traditiei, culturii si civilizatiei romanesti, a tot ceea ce este de calitate si universal valabil. Acesta a adunat la un loc mestesugari din diverse zone ale tarii, unde traditia cusutului manual si a broderiei inca se pastreaza cu sfintenie.
Prin magazinul de artizanat online sunt preluate comenzi si vandute ii traditionale romanesti cusute manual, imprimand nu doar culoare ci si o valoare a acesteia.